Zonnepanelen schoonmaken voor een optimaal rendement

Zonnepanelen-schoonmaken

Zonnepanelen schoonmaken is cruciaal voor het behouden van je rendement. Zonnepanelen zijn namelijk een duurzame en efficiënte manier om groene energie op te wekken. Ze leveren niet alleen een positieve bijdrage aan het milieu, maar kunnen ook flinke besparingen opleveren op je energierekening. Om ervoor te zorgen dat je zonnepanelen optimaal blijven presteren, is het regelmatig schoonmaken van je zonnepanelen van essentieel belang.

In dit artikel zullen we bespreken waarom zonnepanelen schoonmaken belangrijk is, of je dit zelf kunt doen of moet uitbesteden, hoevaak ze je moet schoonmaken en we geven je enkele handige tips als je toch liever zelf aan de slag gaat.

Waarom zonnepanelen schoonmaken?

Net als auto’s hebben zonnepanelen af en toe een poetsbeurt nodig. Hoewel zonnepanelen grotendeels zelfreinigend zijn, kunnen zich na verloop van tijd stof, vuil en andere verontreinigingen ophopen op het oppervlak. Dit kan de prestaties van je zonnepanelen beïnvloeden en het rendement verminderen. Wanneer je in de buurt van een snelweg woont of als er veel omwonenden zijn die bijvoorbeeld een open haard gebruiken, kan het vuilniveau hoger zijn en is het zeker de moeite waard om je panelen regelmatig te reinigen. Bovendien hebben zonnepanelen op een plat dak meer kans om vuil te accumuleren dan panelen op een schuin dak, vanwege de hellingshoek. Hoe steiler het paneel staat, hoe beter vuil kan wegspoelen. Door je zonnepanelen schoon te houden, zorg je ervoor dat ze maximaal zonlicht kunnen opvangen en optimaal kunnen presteren.

Zelf zonnepanelen schoonmaken of uitbesteden?

Kun je de zonnepanelen zelf schoonmaken of beter uitbesteden? Hoewel het verleidelijk kan zijn om zelf aan de slag te gaan, is het belangrijk om te onthouden dat zonnepanelen geen ramen zijn. De panelen vereisen specifieke kennis en aandacht om ervoor te zorgen dat ze op de juiste manier worden gereinigd, zonder schade aan te richten. Het is daarom raadzaam om een professioneel bedrijf in te schakelen dat ervaring heeft met het reinigen van zonnepanelen. Deze experts beschikken over de juiste gereedschappen, technieken en kennis om je zonnepanelen veilig en effectief te reinigen, zonder het risico van beschadiging.

Hoevaak zonnepanelen schoonmaken?

Hoe vaak je je zonnepanelen moet schoonmaken, hangt af van verschillende factoren, zoals je locatie en de omgeving. Over het algemeen raden wij aan om je zonnepanelen minimaal één keer per 4 jaar schoon te maken. Echter, als je in de buurt van een snelweg woont of als er veel omwonenden zijn die bijvoorbeeld een open haard gebruiken, is het misschien handig om de panelen vaker schoon te maken. Panelen op een platdak worden over het algemeen sneller vuil dan panelen op een schuin dak, vanwege de hellingshoek. Hoe schuiner de panelen staan, hoe beter vuil kan wegstromen.

Tips zonnepanelen schoonmaken

Toch liever zelf je zonnepanelen schoonmaken? Hier zijn enkele tips om in gedachten te houden:

  1. Veiligheid voorop: Zorg ervoor dat niemand op de panelen leunt of erop gaat staan, aangezien de zonnecellen zeer fragiel zijn. De veiligheid van zowel jou als de panelen moet altijd voorop staan.
  2. Spoelen met water: Voordat je begint met het schoonmaken van de zonnepanelen, spoel ze eerst grondig af met water. Het is het beste om dit te doen tijdens een regenbui, omdat dit kalkstrepen voorkomt en water bespaart. Bovendien is het temperatuurverschil tussen het water en de panelen dan niet te groot, wat het risico op schade vermindert.
  3. Vermijd schoonmaken bij direct zonlicht: Reinig je zonnepanelen nooit tijdens volle zon of op een warme dag. De panelen kunnen erg heet worden, aangezien ze als kleine energiefabrieken fungeren. Door koud water op hete panelen te spuiten, kunnen de cellen “schrikken” en barsten. Wacht liever tot een koelere periode van de dag om ze schoon te maken.
  4. Gebruik een microvezeldoek: Bij het poetsen van de zonnepanelen is het belangrijk om een zachte aanpak te hanteren. Gebruik een microvezeldoek in plaats van harde borstels om krassen te voorkomen. De delicate oppervlakken van de panelen vereisen een voorzichtige behandeling.
  5. Vermijd chemische bijtende middelen: Gebruik geen agressieve chemicaliën bij het reinigen van je zonnepanelen. Deze kunnen de beschermende coating op het paneel beschadigen. De coating is ontworpen om de instraling van zonlicht te verbeteren, niet voor reiniging. Kies in plaats daarvan voor milde reinigingsmiddelen die geschikt zijn voor zonnepanelen of reinig ze alleen met water.

Het regelmatig schoonmaken van je zonnepanelen is essentieel om het optimale rendement te behouden. Door vuil, stof en andere verontreinigingen te verwijderen, zorg je ervoor dat je zonnepanelen maximaal zonlicht kunnen opvangen en de maximale energieopbrengst genereren. Hoewel je ervoor kunt kiezen om zelf je zonnepanelen schoon te maken, is het raadzaam om een professioneel bedrijf in te schakelen om ervoor te zorgen dat de reiniging op de juiste manier en zonder schade wordt uitgevoerd.

Volg de genoemde tips als je ervoor kiest om het zelf te doen, maar houd altijd de veiligheid en de kwetsbaarheid van de zonnepanelen in gedachten. Met regelmatig onderhoud kun je blijven genieten van de voordelen van je zonnepanelen en bijdragen aan een duurzamere toekomst.

Geniet van de zon!

Deel dit artikel:

Aarzel niet om contact op te nemen

Eerlijk advies nodig? U bent bij ons aan het juiste adres. Samen bespreken we uw wensen en bekijken we wat de mogelijkheden zijn.