Het verschil tussen glas/glas en glas/folie zonnepanelen 

verschil-glas-folie-zonnepanelen

Er zijn ontzettend veel merken zonnepanelen op de markt. Bij Visie Duurzaam hechten we grote waarde aan kwaliteit en werken we uitsluitend met A-kwaliteit TIER1 zonnepanelen. In essentie zijn er momenteel twee soorten zonnepanelen die veel worden toegepast: glas/folie en glas/glas zonnepanelen.

Bij Visie Duurzaam zijn we trots om u te kunnen vertellen dat we niet alleen advies geven over de verschillen tussen glas/folie en glas/glas zonnepanelen, maar dat we ook beide typen kunnen leveren en monteren. Ons ervaren team staat klaar om u te begeleiden bij het kiezen van het juiste type zonnepaneel dat naadloos aansluit op uw persoonlijke behoeften.

Maar vandaag gaan we het eerst hebben over het verschil tussen glas/glas en glas/folie zonnepanelen, en welke van de twee de betere keus is.

Glas/folie zonnepanelen

Bij de productie van een zonnepaneel wordt een zonnecel eerst op een kunststof backsheet gelegd, die wit of zwart kan zijn en daarmee de uiteindelijke uitstraling van het paneel bepaalt. Aan de voorzijde wordt een geharde glazen laag aangebracht. Hoewel een zwarte backsheet er mooier uitziet, wordt aangenomen dat deze mogelijk meer warmte aantrekt, waardoor het paneel iets minder goed presteert. Hier is echter nog te weinig onderzoek naar gedaan, en dit is ook te zien op de datasheets van een paneel. Een belangrijk verschil met glas/glas zonnepanelen is dat de backsheet van glas/folie panelen een flexibele laag is die vaak schadelijke materialen zoals PFAS bevat. De zonnecellen zijn erg dun, vergelijkbaar met een haar, en kunnen direct breken bij een verkeerde belasting. Doordat de zonnecellen strak tussen twee lagen zijn geperst, zijn microcracks niet zichtbaar. Dit maakt glas/folie zonnepanelen gevoeliger voor beschadiging tijdens transport en montage.

Glas/glas zonnepanelen

Bij glas/glas zonnepanelen wordt de zonnecel aan zowel de boven- als onderkant voorzien van een geharde glazen laag. Deze panelen zijn zwaarder, maar ook stugger, waardoor ze minder gevoelig zijn tijdens transport. Een zeer belangrijk voordeel van glas/glas zonnepanelen is dat het glas geen PFAS bevat en veel beter recyclebaar is in de toekomst, wat ze aanzienlijk duurzamer maakt. Omdat het paneel aan beide kanten een glazen laag heeft, is het mogelijk om tussen de cellen door het dakmateriaal te zien. Of dit mooier is, hangt af van persoonlijke smaak. De glas/ glas panelen hebben doorgaans ook zonnecellen aan de achterzijde. De fabrikanten beweren dat dit type paneel aanzienlijk meer energie opwekt dan een glas/folie paneel, maar dit willen wij graag ontkrachten. Aan de achterzijde van een zonnepaneel is het namelijk zo donker dat de zonnecellen bijna geen stroom meer produceren. Het heeft dus geen nut om het dak wit te verven, zoals vaak wordt geadviseerd om de achterzijde ook van licht te voorzien, tenzij de panelen zich op water bevinden (floating systems).

Het belangrijkste verschil tussen glas/glas en glas/folie zonnepanelen zit voornamelijk in de duurzaamheid. We kunnen beide typen panelen vaak leveren tegen dezelfde prijs, maar we raden u aan om te kiezen voor glas/glas zonnepanelen vanwege de betere duurzaamheid, waardoor ze 

Deel dit artikel:

Aarzel niet om contact op te nemen

Eerlijk advies nodig? U bent bij ons aan het juiste adres. Samen bespreken we uw wensen en bekijken we wat de mogelijkheden zijn.