Uw zonnepanelen beschermd tegen hackers

Zonnepanelen-beschermd-tegen-hackers

Beste klant,

Naar aanleiding van het onderzoek naar het mogelijk hacken van zonnepanelen willen wij allereerst aangeven dat u zich geen zorgen hoeft te maken.

De omvormers die Visie Duurzaam toepast (Solis, Enphase, Goodwe of SolarEdge) zijn allemaal C E gekeurd en voldaan daarmee al aan de eerst gestelde belangrijke eis. Helaas worden er in deze markt veel goedkope omvormers gebruikt die niet aan deze eisen voldoen en niet gekeurd zijn. Deze omvormers gebruiken wij niet.

Daarnaast willen we benadrukken dat het Enphase-systeem dat wij gebruiken extra bescherming biedt, omdat de Envoy niet toegankelijk is voor herprogrammering, tenzij iemand fysiek op de knop drukt die speciaal daarvoor bedoeld is. Zelfs als een systeem van een ander merk gehackt zou worden, kunnen de parameters niet zomaar worden gewijzigd. Hiervoor hebben wij een speciale installateursapp nodig.

Beveiliging van uw internet is belangrijk

Alles wat draadloos is en verbonden is met WiFi, kan potentieel gehackt worden, inclusief uw eigen internetmodem. Om uw systeem beter te beveiligen, raden wij de volgende stappen aan:

  • Zorg allereerst voor een sterk wachtwoord (minimaal 15 tekens, inclusief 2 speciale tekens en 2 cijfers). Dit kunt u doen door uit te loggen van uw monitoringprogramma en vervolgens te kiezen voor ‘Wachtwoord vergeten’ om uw wachtwoord te resetten.
  • Doe hetzelfde voor uw WiFi-modem.
  • Wilt u een aanval helemaal uitsluiten? Dan is het mogelijk om WiFi te vervangen door een LAN-aansluiting. Sluit de omvormer met een kabel aan op uw modem en schakel WiFi uit. Bij Solis en Goodwe moet u mogelijk een LAN-stick aanschaffen, wat €60 inclusief btw kost.

Bij vragen of opmerkingen zijn wij altijd bereikbaar!

Ik wil hierbij wel benadrukken dat het hacken van een zonnepaneleninstallatie niet iets is wat zomaar gebeurt, dus u hoeft zich hierover geen zorgen te maken 🙂

 Have Sun!

Deel dit artikel:

Aarzel niet om contact op te nemen

Eerlijk advies nodig? U bent bij ons aan het juiste adres. Samen bespreken we uw wensen en bekijken we wat de mogelijkheden zijn.