Bescherm je zonnepanelen tegen hotspots

Bescherm-je-zonnepanelen

De zon schijnt momenteel volop en zonnepanelen werken weer op volle toeren. Wist je dat zonnecellen een negatieve temperatuurcoëfficiënt hebben? Dit betekent dat ze minder efficiënt presteren bij hogere temperaturen. Het is het zonlicht dat energie opwekt, niet de warmte zoals vaak wordt gedacht. Verschillende omgevingsfactoren kunnen een negatieve invloed hebben op de prestaties van zonnepanelen.

In ons vorige bericht Zonnepanelen schoonmaken hebben we al gesproken over vervuiling van panelen, maar ook schaduw kan de prestaties beïnvloeden. Wist je bijvoorbeeld dat scherpe, dunne schaduwen (zoals een klein pijpje op het dak, een kabel die over het paneel loopt of zelfs vogelpoep) kunnen leiden tot hotspots in zonnecellen? Je kunt een zonnepaneel vergelijken met een snelweg, waar schaduw zorgt voor “filevorming”. Deze file verhindert de vrije stroom van energie. Hierdoor kan een zonnecel extreem heet worden en zelfs brand veroorzaken. Terwijl een normale zonnecel ongeveer 80 graden wordt, kan een hotspot gemakkelijk 160 graden bereiken. Dit moet zorgvuldig worden geanalyseerd in een vroeg stadium.

Een aspect waar mensen vaak niet aan denken, is de achterkant, die tevens het meest kwetsbare gedeelte van een zonnepaneel is. Hier bevinden zich alle kabels en stekkers die uiteraard goed beschermd moeten worden. Wat nog belangrijker is, is dat veel vogels in het voorjaar nestjes onder de panelen willen bouwen. Vogelnestjes veroorzaken enorme hotspots in een paneel en kunnen echt brandgevaar opleveren. Los van het brandgevaar hebben hotspots gewoonweg invloed op de prestaties en kunnen ze leiden tot defecte zonnepanelen op de lange termijn. Niet alle huizen hebben last van vogelnestjes of marters, maar sommige huizen juist wel.

Wij raden aan om de situatie in de gaten te houden en nestjes te laten verwijderen als je ze ziet. Vogelwering kan altijd worden geïnstalleerd op schuine daken. Op een plat dak is dit niet nodig, vanwege de grotere ruimte onder het paneel.

Have sun!

Deel dit artikel:

Aarzel niet om contact op te nemen

Eerlijk advies nodig? U bent bij ons aan het juiste adres. Samen bespreken we uw wensen en bekijken we wat de mogelijkheden zijn.